tirsdag den 11. februar 2014

Rotte hierarki, slåskamp, re-introduktion & adfærd

Rotter har et meget stærk hierarki, hvor der er 3 typer alpha.
De tre alpha typer der i en rotteflok er meget forskellige, og bruger man meget tid på sine rotter eller har en større flok ville du kunne se hvor de hver især er, i en større flok (3-5 og over) vil man næsten altid kunne se alle tre.

Alpha-alpha: Den øverste alpha, som bestemmer over flokken, typisk den største rotte.

Alpha-beta: Alphas højre hånd.

Alpha-omega: Alphas "modstander", den der gerne vil overtage alpha-alphas plads.

Rotter har det med at små-sloges for at finde ud af hvem der ligger hvor i hierarkiet, og selv her er der flere stadier før det bliver seriøst, alligevel er der nogle tegn man skal være opmærksom på.

Fx. Har den ene rotte mange sår? Er der tit piveri fra buret? Virker den ene rotte mere indadvendt? 
Dette kan være tegn på der er noget galt i flokken, og det ville være en meget god idé at holde øje med dem, både i og uden for buret, og at reagerer derefter.

Er det meget slemt anbefales det at skille den forurettede rotte fra resten i noget tid, så den kan få en pause og komme sig. Er rotten meget tynd oveni kan man altid give en smule katte vådkost, men ikke for meget, igennem kattemaden får de protein, hunde godbidder kan også være et godt supplement til protein, og det hjælper med at slide tænderne.
Havregrød, uden for meget sukker, og baseret på vand kan også være godt, derigennem får de også lidt fibre.

Mens rotten er alene vil det være godt at bruge ekstra tid på rotten, da de er et socialt dyr og har brug for selskab.
Efter et par dage når rotten er kommet sig, kan man så prøve og re-introducere den med flokken langsomt igen, dvs. når rotterne skal ud, se hvordan de reagerer på hinanden og sæt dem i hver deres bur når det er tid til at komme ind igen, fortsæt sådan indtil der ikke er nogen der reagerer negativt overfor hinanden.

Rotter bruger deres kropsprog meget, og er den primære måde de kommunikerer på.

Her er et link til videoer der viser diverse adfærd man typisk ser; http://www.123hjemmeside.dk/mypets-dk/33786290

Og et andet link med beskrivelse af forskelig adfærd, både overfor andre rotter, og over for mennesker; http://www.123hjemmeside.dk/mypets-dk/33786307


Jeg siger mange tak til Tanja fra MyPets-DK for links til hendes hjemmeside, med yderligere beskrivende adfærd og videoer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar